Download app | Follow Us On :

Daily Current affairs

Read updated Current Affairs

Read current affairs in Hindi (Click here)

Read current affairs in English (Click here)

76. Which one of the following countries is the third largest economy of the world ?
(A) Japan
(B) Malaysia
(C) India
(D) China
Ans : (A)

77. The Equator passes through—
(A) Central African Republic
(B) Kenya
(C) Sarawak
(D) Venezuela
Ans : (B)

78. Which of the following pairs is correctly matched ?
Minerals—Producing Areas
(A) Copper— Arizona
(B) Coal—Carajas
(C) Iron Ore— Rastanura
(D) Petroleum—Donbas
Ans : (A)

79. Which of the following are active volcanoes ?
1. Aconagua
2. Cotopaxi
3. Etna
4. Fujiyama
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : Incorrect Options

80. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Ghana— Accra
(B) Kenya—Nairobi
(C) Namibia—Windhooks
(D) Nigeria— Rabat
Ans : (D)

81. Through which of the following straits does a tunnel connect the United Kingdom and France ?
(A) Davis Strait
(B) Denmark Strait
(C) Strait of Dover
(D) Strait of Gibralter
Ans : (C)

82. In which of the following group of countries maize is used as staple food ?
(A) Western Europe
(B) Russia
(C) Middle Africa
(D) South-East Asia
Ans : (C)

83. The biggest port in India is—
(A) Vishakhapatnam
(B) Mumbai
(C) Tuticorin
(D) Kandla
Ans : (B)

84. Sankosh river forms boundary between—
(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand
Ans : (B)

85. Pir Panjal range lies in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Punjab
(D) Uttarakhand
Ans : (B)

86. Which of the following city of Uttar Pradesh is not joined by Nationla Highway 2 ?
(A) Agra
(B) Allahabad
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Ans : (C)

87. Which of the following rivers is an example of the superimposed drainage ?
(A) Alaknanda
(B) Kosi
(C) Chambal
(D) Godawari
Ans : (C)

88. Which factors have facilitated the locational shift of the sugar industry from North India to South India?
1. Per acre higher yield of sugar cane
2. Higher sucrose content of sugar cane
3. Longer crushing season
4. Cheap labour
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (C)

89. Which of the following crops are grown mostly under subsistence farming ?
(A) Millets and Rice
(B) Cotton and Tobacco
(C) Tea and Coffee
(D) Vegetables and Fruits
Ans : (A)

90. Teak and Sal are the products of—
(A) Tropical Dry Deciduous Forests
(B) Tropical Evergreen Forests
(C) Tropical Thorn Forests
(D) Alpine Forests
Ans : (A)

91. On which one of the following rivers is ‘Tulbul’ Project located ?
(A) Chenab
(B) Ravi
(C) Beas
(D) Jhelum
Ans : (D)

92. Which one of the following is the actual source of the Son river ?
(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau
Ans : (A)

93. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Nuclear Plant—Year of Commissioning
(A) Kota—1989
(B) Kakrapar—1984
(C) Kaiga—1999
(D) Kalpakkam—1995
Ans : (C)

94. Rubber industry in India is located at—
(A) Panjim
(B) Bangalore
(C) Puducherri
(D) Aurangabad
Ans : (B)

95. In March 2009 the BrahMos Missile was tested at—
(A) Pokharan
(B) Chandipur
(C) Cape Canveral
(D) Sri Harikota
Ans : (A)

96. The countries, which participated in Malabar-2009 exercises, were—
(A) China, England, Russia
(B) China, India, Russia
(C) India, USA, Japan
(D) Japan, England, USA
Ans : (C)

97. Three ‘Phalcon AWACS’ supplied by Israel were received in India for the first time in—
(A) March 2009
(B) April 2009
(C) May 2009
(D) February 2009
Ans : (C)

98. The winner of Nobel Peace Prize for 2008 is—
(A) Al Gore
(B) Muhammad Yunus
(C) Martti Ahtisaari
(D) Wangari Maathai
Ans : (C)

99. Who among the following has been chosen for ‘Hoover Medal’ in March 2009 for his contribution to
the upliftment of the poor and the rural people ?
(A) Sam Patroda
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan
(D) Baba Amte
Ans : (B)

100. In April 2009, G-20 Summit was held in—
(A) Geneva
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (B)