Download app | Follow Us On :

Daily Current affairs

Read updated Current Affairs

Read current affairs in Hindi (Click here)

Read current affairs in English (Click here)

51. Who among the following had said, ‘God intended me to look upon all religions with one eye, that is
why he took away the light from the other’ ?
(A) Maharaja Ranjit Singh
(B) Maharaja Sher Singh
(C) Maharaja Dalip Singh
(D) None of the above
Ans : (A)

52. Who among the following deities is represented in art as holding a plough ?
(A) Krishna
(B) Balarama
(C) Kartikeya
(D) Maitreya
Ans : (B)

53. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Jawahar Lal Nehru — Hind Swaraj
(B) Maulana Abul Kalam Azad —India Wins Freedom
(C) Subhash Chandra Bose —Indian Struggle
(D) Lala Lajpat Rai — Unhappy India
Ans : (A)

54. Which one of the following will be the year of Saka Samvat in December 2009 ?
(A) 1931
(B) 1952
(C) 2066
(D) 2087
Ans : (A)

55. The smallest million city of India is—
(A) Amritsar
(B) Allahabad
(C) Rajkot
(D) Vijayawada
Ans : (C)

56. Why is Dhanbad most densely inhabited district of Chhota Nagpur plateau ?
(A) Fertile soil and irrigational facilities by canals from the Damodar
(B) Availability of coal, iron ore, mica, copper etc.
(C) Development of mining industries and industrialization
(D) All the above
Ans : (D)

57. Which one of the following classes of towns are included in the category of small towns by the
Census of India ?
(A) Class VI
(B) Class V and VI
(C) Class IV, V and VI
(D) Class III, IV, V and VI
Ans : (D)

58. In India maximum number of cities reporting slums are found in—
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

59. The coast areas of which of the following oceans are called ‘ring of fire’ ?
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) None of the above
Ans : (B)
60. ‘Operation Green’ was launched in Uttar Pradesh on—
(A) July 1, 2001
(B) October 2, 2001
(C) July 1, 2005
(D) June 6, 2006
Ans : (C)

61. The country which has the finest system of protected lands in the world is—
(A) China
(B) Costa Rica
(C) India
(D) Switzerland
Ans : (D)

62. In India maximum alkali area is found in the State of—
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

63. In India Project Elephant was launched in the year—
(A) 1968
(B) 1970
(C) 1972
(D) 1974
Ans : Project Elephant was started in 1992

64. W hich one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Simlipal —Assam
(B) Nokrek — Meghalaya
(C) Dehong Debang —Sikkim
(D) Agasthyamalai —Karnataka
Ans : (B)

65. According to the 2001 Census Report, male female ratio in India is—
(A) 1000 : 930
(B) 1000 : 934
(C) 1000 : 926
(D) 1000 : 933
Ans : (D)

66. Which State of India has the largest Muslim population according to the 2001 Census ?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)

67. Among the following States which one has the highest sex ratio, according to 2001 Census ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Himachal Pradesh
(D) Jharkhand
Ans : (B)

68. The State which recorded the minimum population growth rate during 1991-2001 is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (B)

69. In which year was the first regular Census held in India ?
(A) 1921
(B) 1881
(C) 1911
(D) 1931
Ans : (B)

70. Which of the following countries are included in the ‘Golden Crescent’ ?
1. Afghanistan
2. Iran
3. Iraq
4. Pakstan
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2 and 4
Ans : (D)

71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Kimberley —Diamond
(B) Witwatersrand —Gold
(C) Katomga —Copper
(D) Saar —Iron ore
Ans : (D)

72. Which one of the following countries has the highest birth rate ?
(A) Afghanistan
(B) Bangladesh
(C) India
(D) Pakistan
Ans : (D)

73. Alexandria is a port of—
(A) Egypt
(B) Israel
(C) Jordan
(D) Libya
Ans : (A)

74. Which one of the following South Asian countries has the highest population density ?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) Nepal
(D) Pakistan
Ans : (B)

75. Persian Gulf does not form border with—
(A) Bahrain
(B) Iraq
(C) Kuwait
(D) Oman
Ans : (D)