Download app | Follow Us On :

Daily Current affairs

Read updated Current Affairs

Read current affairs in Hindi (Click here)

Read current affairs in English (Click here)

26. Who among the following had started Indian Home Rule Society in London ?
(A) Annie Besant
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Shyamji Krishna Varma
(D) Mohandas Karamchand Gandhi
Ans : (C)

27. The first Trade Union was founded in India in the year 1918 by—
(A) N. M. Joshi
(B) B. P. Wadia
(C) V. V. Giri
(D) S. A. Dange
Ans : (B)

28. Who resigned from the membership of Viceroy’s Executive Council as a protest against Jallianwala
Bagh Massacre ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Rabindranath Tagore
(C) Shankaran Nair
(D) Jamnalal Bajaj
Ans : (C)

29. Who had opposed the Champaran Satyagraha of Mahatma Gandhi ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) N. G. Ranga
(C) Rajkumar Shukla
(D) Rajendra Prasad
Ans : (A)

30. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published ?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) Marathi
Ans : (A)

31. Who was the author of the book ‘Bandi Jiwan’ ?
(A) Dinabandhu Mitra
(B) Hema Chandrakar
(C) Ram Prasad Bismil
(D) Sachindra Sanyal
Ans : (D)

32. Consider the following events connected with Indian National Movement :
1. Gandhi-Irvin Pact
2. Execution of Bhagat Singh
3. Karachi Session of Indian National Congress, 1931
4. Martyrdom of Chandra Shekhar Azad
Find the correct chronological order of the events from the codes given below—
Codes :
(A) 4, 1, 2, 3
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (A)

33. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists : List-I
(a) Annie Besant
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawahar Lal Nehru
(d) Ambika Charan Majumdar
List-II
1. Home Rule Movement
2. Champaran Satyagraha
3. Lucknow Session of Indian
National Congress, 1916
4. Lahore Session of Indian
National Congress, 1929
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4
Ans : (A)

34. Who among the following said about the Act of 1935 “a car which has brake but no engine” ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) C. Rajgopalachari
(C) Mahatma Gandhi
(D) S. C. Bose
Ans : (A)

35. Who formed the Radical Democratic Party in 1940 ?
(A) Indrasen
(B) M. N. Roy
(C) Somendranath Tagore
(D) Shachindranath Sanyal
Ans : (B)

36. Who started the individual Satyagraha ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Vinoba Bhave
Ans : (D)

37. Who among the following called the movements of Gandhiji as ‘political blackmail’ ?
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord Wavel
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord Montague
Ans : (C)

38. Muslim League observed the ‘Direct Action Day’ on—
(A) 12 August 1942
(B) 16 August 1943
(C) 16 August 1946
(D) 14 August 1947
Ans : (C)

39. Arrange in chronological order the following events which occurred during post-independence period :
1. Liberation of Goa
2. Dalai Lama fled to India
3. Chou En-Lai visited India
4. India visit of Khrushchev and Bulganin
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 1, 4, 3
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 2, 3, 1
Ans : (D)

40. Who among the following were responsible for the creation of Ratha monuments at Mamallapuram ?
(A) Cholas
(B) Pallavas
(C) Pandyas
(D) Chalukyas
Ans : (B)

41. The ancient monume nts of Elephanta are mostly
1. Buddhist
2. Jain
3. Saivite
4. Vaishnavite
Select the correct answer from the code given below—
Code :
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 1 and 3
Ans : (C)

42. Which of the following temples is considered as a wonder of rock-cut architecture ?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(C) Kailash Temple, Ellora
(D) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho
Ans : (C)

43. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagar ?
(A) Ahmadnagar
(B) Bijapur
(C) Golconda
(D) Hampi
Ans : (D)

44. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Akbar’s Tomb —Sikandara
(B) Jahangir’s Tomb —Sahdara
(C) Tomb of Shaikh Salim Chishti —Fatehpur Sikri
(D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Aulia —Ajmer
Ans : (D)

45. Which of the following was the birth place of Guru Nanak ?
(A) Amritsar
(B) Nabha
(C) Nankana
(D) Nander
Ans : (C)

46. Where did Maharaja Jaisingh II built observatories ?
1. Delhi
2. Jaipur
3. Ujjain
4. Varanasi
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

47. Who among the following transformed the traditional Ganapati festival of Maharashtra into a national
festival and gave it a political character ?
(A) Ramdas
(B) Shivaji
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

48. Who among the following had founded the ‘Indian Society of Oriental Art’ to revive ancient art
traditions of India ?
(A) Abanindra Nath Tagore
(B) Nand Lal Bose
(C) Asit Kumar Haldhar
(D) Amrita Shergill
Ans : (A)

49. Who among the following was offered Membership of the Royal Asiatic Society of Paris ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Michael Madhusudan Dutta
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Vivekanand
Ans : (B)

50. The first Uni versity Chair of Sanskrit was founded in—
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia
Ans : (C)