Head Title 2
Menu 1 Menu 2 Menu 4 Menu 4

Agriculture MCQs

Level 1
Mock Tests
• Test 1 Download
• Test 2 Download
• Test 3 Download
• Test 4 Download
• Test 5 Download

Level 2
Practice Sets
• Test 6 Download
• Test 7 Download
• Test 8 Download
• Test 9 Download
• Test 10 Download

Level 3
Practice Quiz
• Test 11 Download
• Test 12 Download
• Test 13 Download
• Test 14 Download
• Test 15 Download

Level 4
Model Papers
• Test 16 Download
• Test 17 Download
• Test 18 Download
• Test 19 Download
• Test 20 Download

Sample Questions

1. Jalpriya is a variety of—
(A) Maize
(B) Jowar
(C) Paddy
(D) Barley
Ans : (C)

2. Sugarcane + Potato is an intercropping system of—
(A) Autumn season
(B) Zaid season
(C) Spring season
(D) Rainy season
Ans : (A)

3. Seed-rate of potato per hectare is—
(A) 25 quintal/hectare
(B) 10 quintal/hectare
(C) 15 quintal/hectare
(D) 40 quintal/hectare
Ans : (D)

4. Deficiency symptoms of calcium on plants first appear at—
(A) Lower leaves
(B) Middle leaves
(C) Terminal leaves
(D) All leaves
Ans : (C)

5. Which weedicide is used to kill broad leaf weeds in wheat ?
(A) 2, 4 - D.S.S. (WPSS)
(B) 2, 4, 5 - T
(C) 2, 4 - DB
(D) None of these
Ans : (A)

6. Maya is the variety of—
(A) Potato
(B) Gram
(C) Pea
(D) Mustard
Ans : (D)

7. The weed that causes Asthma is—
(A) Hirankhuri
(B) Bathua
(C) Parthenium
(D) Krishna Neel
Ans : (C)

8. Which crop requires maximum amount of nitrogen ?
(A) Potato
(B) Wheat
(C) Barley
(D) Sugarcane
Ans : (D)

9. First dwarf variety of paddy developed in India is—
(A) Jaya
(B) Saket-4
(C) Govind
(D) Narendra-97
Ans : (C)

10. Sprinkler irrigation is suitable, where the soil has—
(A) Clayey texture
(B) Loamy texture
(C) Undulating topography
(D) All of these
Ans : (D)

 

 

Subscription

National Newspaper

Develop India Demo

Hindi Monthly Magazine

CSM Hindi Demo

English Monthly Magazine

CSM English Demo

9

adress ad